‘Aanval op de WiFi-markt’

In de decemberuitgave van het ChannelConnect magazine werd het onderstaande artikel gepubliceerd. Wil je het artikel lezen in de online versie van het magazine? Dat kan hier.

Draadloos Internet zou net als water uit de kraan moeten zijn en dus doet WiFi 365 er alles aan om eindgebruikers met de nieuwe deinst Smart WiFi-as-a-Service volledig te ontzorgen. “Onze dienst gaat de traditionele WiFi-markt totaal veranderen”, zegt Reino Wentzel.

De dienst Smart WiFi-as-a-Service (WaaS) biedt volgens oprichter Reino Wentzel van WiFi 365 een geheel nieuwe invulling aan een bestaand concept. “WiFi als dienst, dus waarbij een externe provider de access points levert, beheert en het netwerk verzorgt, is op zich niet nieuw. Wel is nieuw dat wij de eerste vendor zijn die WaaS als dienst vanuit een fabrikantenrol aanbieden. We bouwen samen met Tech Data een netwerk van resellers waardoor ieder MKB-bedrijf in Nederland WiFi als dienst bij een lokale ICT-dienstverlener kan afnemen.”

Volgens Wentzel krijgen resellers zo ook een kans om hun ICT-portfolio met WiFi-diensten eenvoudig uit te breiden zonder over technische kennis te hoeven beschikken. “Sinds de aankondiging hebben de eerste resellers zich aangesloten en zien wij dat ze al zeer succesvol zijn bij het uitrollen van onze dienst. We zijn bezig met het inrichten van een partnerprogramma waarin wij resellers ondersteunen met onder andere trainingen en certificeringen”, gaat hij verder. “Ook in dat opzicht zijn we echt een vendor.” Net als met het leveren van Office 365-licenties kunnen resellers nu een full-service WiFi-abonnement leveren. De gestandaardiseerde WiFi-dienst kan, indien de voorbereiding aanwezig is, veelal binnen twee weken bij de klant worden geleverd en vraagt geen enkel beheer of onderhoud. “Vooral dat laatste is belangrijk, want veel ICT-dienstverleners zijn WiFi als een complex product”, zegt Wentzel. “Normaal gesproken hebben ze er technische kennis en apparatuur voor nodig en daarom maken we met WiFi 365 simpel wat ingewikkeld is. De klantendoelgroep zit in het mkb tot circa 100 gebruikers. Daar ontbreekt vaak de technische kennis voor het goed instellen en beheren van WiFi-netwerken.”

Ten aanval

Begin november is WiFi 365 in het Nationaal Militair Museum in Soest gelanceerd. Betekent dat oorlog op de WiFi-markt? “Nee, maar we zetten wel de aanval in”, zegt Wentzel. Sinds de start is Tech Data als distributeur aangewezen waar de dienst afgenomen kan worden. “Dankzij de samenwerking met Tech Data kunnen we alle ICT-resellers met onze dienst bereiken. Tot nu toe deden de traditionele ICT-resellers WiFi er soms bij, maar door onze complete dienst Smart WiFi-as-a-Service wordt het aanbod door resellers naar vooral de MKB-markt completer en van hogere kwaliteit. Daarmee krijgen klanten uiteindelijk een betere oplossing.” “Als distributeur zien ook wij dat naast de traditionele manier van investeren in ICT, steeds meer vraag is naar ‘as-a-service-oplossingen’ in combinatie met maandelijkse afrekenmodellen”, vult business unit manager HPE Albert Ulfman, van Tech Data aan. “Met WiFi 365 hebben we een nieuwe vendor in huis waarmee onze resellers professionele WiFi op een simpele en tegelijkertijd laagdrempelige manier kunnen aanbieden richting hun klanten. Iets wat we tot nu toe nog niet in ons portfolio hadden.”

Standaardisatie

WiFi 365 is onder andere gebaseerd op de technologie van Aruba, onderdeel van Hewlett Packard Enterprise. Onlangs is Aruba nog door het grootste onafhankelijke onderzoeksbureau Gartner uitgeroepen tot beste LAN/WLAN-infrastructuurfabrikant. “We werken met topproducten, daardoor biedt de oplossing veel slimme functies en biedt zij een hoge mate van veiligheid. Door slimme standaardisatie stellen wij alle ICT-resellers in staat om WaaS aan te bieden. Hierdoor gaat de traditionele WiFi-markt echt veranderen ten koste van de huidige machtige WiFi-specialisten”, voorspelt Wentzel.

Het verbaast Wentzel tot slot dat er in andere landen nog zo weinig met WaaS gebeurt. “Ook het buitenland reageert enthousiast op de doorbraak van de Nederlandse startup.” WiFi 365 is intussen in gesprek met Tech Data in onder andere Oostenrijk en BelgiĆ«.

Persinformatie

Voor meer informatie over WiFi 365 neemt u contact op met:
Bert Enserink, mede oprichter WiFi 365, 06-1610 6680, bert@WiFi365.com